Apartmen Lestari Perdana

Kinrara Uptown, Lestari Perdana, 43300 Bandar Putra Permai, Selangor Darul Ehsan

Berita

masalah di kawasan perumahan

Posted by kedailp7 on March 18, 2011 at 12:53 AM

Suatu hari saya singgah sebentar di sebuah kawasan perumahan apartmen di satu kawasan. Saya sengaja menaiki tangga menuju ke tingkat paling atas di perumahan tersebut untuk melihat pemandangan sekeliling kawasan tersebut dari tingkat paling atas.

Sepanjang melalui tangga-tangga tersebut, saya sentiasa menutup hidung dan juga mulut saya memandangkan bau yang sangat busuk sepanjang laluan tersebut. Kotor. Jijik. Najis. Hanya itu gambarannya.

Bau hancing boleh dihidu sepanjang penjuru tangga. Najis haiwan, sampah sarap, air ludah dan pelbagai kotoran lagi dapat dilihat sepanjang jalan melalui tangga-tangga tersebut. Dalam hati saya berkata tergamak penduduk di sini tinggal di tempat yang dibiarkan kotor ini. Bagaimana dengan kesihatan mereka nanti? Tidak adakah inisiatif penduduk untuk mengatasi permasalahan yang menimpa kawasan tempat tinggal mereka ini?

Sewaktu ingin turun dari tingkat atas pula, saya memilih untuk menaiki lif. Alangkah dukacitanya melihat hanya satu lif sahaja yang berfungsi manakala lif yang lain dibiarkan rosak.

Saya terfikir juga bagaimana jika berlaku kecemasan dan kematian penduduk perumahan flat di tingkat atas ini? Bagaimana pula dengan nasib warga tua dan anak kecil yang terpaksa menuruni tangga dari tingkat paling atas ke tingkat yang paling bawah?

Saya juga sempat bersembang dengan seorang penduduk di kawasan ini yang menceritakan kes-kes jenayah seperti kecurian motor dan pecah kereta yang sering berlaku di kawasan ini.

Apakah kawasan perumahan flat ini masih selamat didiami?

Saya tidak pasti setakat mana kerjasama dan perpaduan penduduk di kawasan ini dalam menyokong badan pengurusan di sini atau ramai yang bersifat individualistik tidak mempedulikan nasib jiran-jiran mereka dan kawasan sekitar tempat kediaman mereka.

Penduduk di sini pastinya perlu sentiasa berpakat menjaga kebersihan dan keselamatan kawasan tempat tinggal mereka dan ini juga perlu diawali dengan kewujudan kesatuan penduduk yang utuh, peka dan aktif dalam menangani pelbagai masalah yang wujud. Semangat kejiranan dan persaudaraan perlu sentiasa dipupuk dalam jiwa individu penduduk agar masing-masing bertanggungjawab untuk menyelesaikan apa jua masalah yang dihadapi secara bersama.

Pihak berwajib juga perlu memberikan bantuan bagi meringankan beban para penduduk di kawasan perumahan flat ini.

Kita tidak mahu kawasan perumahan flat ini terus jauh ketinggalan berbanding perumahan banglo mewah seperti di Damansara Tropicana, Putrajaya, Cyberjaya dan lain-lain penempatan.

 

Categories: None

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

2 Comments

Reply Dr. Sr. Ridzuan
11:09 PM on April 25, 2011 
Saya juga maklum dengan keadaan di kebanyakan 'non landed residential building' di Malaysia sekarang ni yang mana dah jadi 'norm' dan tak tahu bila kesudahannya. Setelah melalui puluhan tajuk kajian saya mengenai perkara ini yang mana penemuan dari kajian saya sejak tahun 2009 lagi,...bagi saya dalam hal ni 'implementation aspect' adalah puncanya. Akta dan Peraturan dah ada. Pihak-pihak seperti Local Authority, Badan Pengurusan dan pihak-pihak berkuasa yang berkaitan seperti BOMBA, Kementerian Kesihatan tidak mengurus dan memantau premis-premis ini dengan berkesan. Kebanyakan tindakan mereka lebih secara 'on call basis' daripada Pencegahan. I am strongly believe that "Prevention is more better than cure". Pengurusan penyelenggaraan bangunan masih tidak mencapai definisi penyelenggaraan bangunan yang sebenar. Mereka yang terlibat tidak berpengetahuan yang cukup dan berkemahiran. Lebih menyedihkan lagi kerja-kerja tersebut tidak memenuhi spesifikasi yang ditetapkan bak melepas batuk di tangga aje dan tidak ada polisi yang jelas.
Reply telefon lama
10:59 PM on May 11, 2011 
kenbersihan memang satu masalah...bila kita bersih,penduduk rumah lain yang buat masalah..najis binatang pun slalu berada ditingkat saya..lagi satu masalah...saya dapati banyak anjing berkeliaran terutama [email protected] pg....saya selalu buat kerja larut malam...dan saya lihat banyak sangat anjing2...bagi beragama islam ini akan memungkikan kerisauan...tambahan pula ada motor mungkin terkena ....atau naik kekawasan rumah kita.....saya harap dengan pembinaan surau nanti...mslah anjing diselesaikan supaya tidak menggangu tempat ibadah...em mengapa sistem guard dah tiada ya?